Walo emang blom ada kontraksi yang gimana-gimana gitu ya, karena juga ini bakal jadi persalinan pertama saya, makanya harus banyak-banyak belajar, bisa jadi itu dari buku, dari browsing di internet sampe banyak nanya sama yg dah pengalaman :D

Menurut klikdokter nih, ada yg namanya kontraksi palsu, nah ini tips membedakan kontraksi palsu sama tanda persalinan asli :

  • Berjalanlan. Apabila kontraksi semakin meningkat dengan Ibu berjalan maka segeralah ke dokter. Kontraksi palsu akan menurun dengan pergerakan
  • Apakah kontraksi teratur? Tanda persalinan asli ditandai dengan interval kontraksi yang regular. Kontraksi palsu berlangsung singkat (< 45 detik) dan iregular
  • Nyeri pada kontraksi palsu didapatkan pada perut bagian bawah. Pada persalinan asli, nyeri dan kontraksi terjadi dari bagian atas rahim menjalar ke seluruh perut.

Nah, dikenal juga dengan nama Braxton Hicks Contraction, dan berikut penjelasannya dalam bahasa londo :

What are Braxton Hicks contractions?

Braxton Hicks contractions are sporadic uterine contractions that start about 6 weeks into your pregnancy, although you won’t be able to feel them that early. You probably won’t start to notice them until sometime after mid-pregnancy, if you notice them at all. (Some women don’t.) They get their name from John Braxton Hicks, an English doctor who first described them in 1872.

As your pregnancy progresses, Braxton Hicks contractions tend to come somewhat more often, but until you get to your last few weeks, they’ll probably remain infrequent, irregular, and essentially painless. Sometimes, though, Braxton Hicks contractions are hard to distinguish from early signs of preterm labor.

Play it safe and don’t try to make the diagnosis yourself. If you haven’t hit 37 weeks yet and you’re having more than four contractions in an hour — or you have any other signs of preterm labor (see below) — call your caregiver immediately.

By the time you’re within a couple of weeks of your due date, your contractions may get more intense and more frequent, and they may cause some discomfort. Unlike the earlier painless and sporadic Braxton Hicks contractions, which caused no obvious cervical changes, these contractions may help your cervix “ripen” — gradually soften and thin out (efface) and maybe even dilate a bit. This period is sometimes referred to as pre-labor.

How can I tell the difference between Braxton Hicks and true labor contractions?

In the days or weeks before labor, Braxton Hicks contractions may intermittently become rhythmic, relatively close together, and even painful, possibly fooling you into thinking you’re in labor. But unlike true labor, during this so-called false labor the contractions don’t grow consistently longer, stronger, and closer together.

What can I do if my Braxton Hicks contractions are making me uncomfortable?

If you’re within a few weeks of your due date, try these measures:
• Change your activity or position. Sometimes walking provides relief. At other times, resting eases contractions. (True labor contractions, on the other hand, will persist and progress regardless of what you do.)
• Take a warm bath to help your body relax.
• Try drinking a couple of glasses of water, since these contractions can sometimes be brought on by dehydration.
• Try relaxation exercises or slow, deep breathing. This won’t stop the Braxton Hicks contractions, but it may help you cope with the discomfort. (Use this opportunity to practice some of the pain-management strategies you’ve learned in your childbirth preparation class.)

Berusaha aja untuk mencerna dan mengingatnya, biar tau ntar pas bener-bener dah diserang kontraksi seperti itu.

Semoga saya kuat dan saya cuma yakin kok saya kuat dan Allah selalu ada untuk menjaga saya… amiin…
Tentunya juga besarnya dukungan suami itu sangat diperlukan… :)